Legato Productions

LJUS OCH MÖRKER

TEXT HARRY MARTINSON

MUSIK ADRIAN ERIKSSON

Ljus och mörker – sångcykel för klimatet

På Världsmiljödagen 2022 var det världspremiär för en ny sångcykel till dikter av Nobelpristagaren Harry Martinson om hållbarhet. Ett möte mellan musik, poesi, film och foto.

För 50 år sedan hölls den allra första globala miljökonferensen i Stockholm 1972. Det var då man beslutade om FN:s klimatprogram UNEP och bestämde att Världsmiljödagen skulle firas varje år den 5 juni. I samband med detta framförs nyskriven musik om hållbarhet.


LJUSET

I pianostycket Frozen Waters skimrar på storbildsskärm ljuset från storslagna vyer och närgångna bilder över frusna sjöar och hav. Men hur länge kommer de att förbli frusna i klimatförändringarnas spår?


MÖRKRET

I första satsen ur kontrabaskonserten Människa mot natur, tar det stora trädet, ännu oberörd av människans hägringar, ordet och besjunger sin klagosång över de skogar som inte fick vara.


LJUS OCH MÖRKER

Ljus och mörker, för röst och ensemble, framförs med video och bildspel och består av tolv sånger med förspel till dikter av Harry Martinson. Sångcykeln berör frågor kring klimatförändringar, miljöförstöring, artutdöende, social rättvisa, människans relation till naturen och vår plats i universum.


Texterna är hämtade från Dikter om ljus och mörker, som trots att den skrevs redan 1971 innehåller flera dikter med vilka Martinson varnade för konsekvenserna av en kommande klimatkris. Martinson med sin särskilda skärpa att observera naturen och samtiden, får oss att reflektera över många av vår tids stora frågor.


“Naturens lagar är redan på väg

att ställa oss alla mot väggen.

Den vöggen är lag av naturen.

Den saknar evangelium.

Den stora sorgen måste vi alla dela.

Då blir den möjlig att bära.”


(Den stora sorgen, ur Dikter om ljus och mörker)


Vill vi lämna efter oss en värld full av ljus, eller en värld av mörker? Genom att mötas på denna konsert kan vi tillsammans reflektera över vår planets framtid.


I samband med konserten visas även en fotoutställning i foajén på temat hållbarhet och ljus och mörker.

Program


Adrian Eriksson


Frozen Waters (2021) för piano, uruppförande


Människa mot natur (2014), konsert för kontrabas och orkester 

I. Den fridfulla naturen


Ljus och mörker (2022), uruppförande

12 sånger för klimatet till dikter av Harry Martinson

Evenemanget har ägt rum


Söndag 5 juni 2022

Stenhammarsalen, Göteborgs konserthus

Teaser: Ljus och mörker

Frozen waters

Människa mot natur

Medverkande


Adrian Eriksson sång, kontrabas, piano & foto


Reetta Hakala flöjt

Angelina Mangs slagverk

Henrik Kilhamn piano

Emelie Molander violin

Merlijn de Coorde violin

Alma Möller viola

Maja Molander cello

David Levy kontrabas

Adrian Eriksson


Adrian Eriksson har studerat kontrabas vid musikhögskolorna i Göteborg och Hannover och nyligen avslutat sina studier i Düsseldorf där han studerade för den kände holländska basisten Rick Stotijn. Adrian är också kompositör, sångare och filmare. Han har bl.a. sjungit i Rilkeensemblen och har mottagit Kungl. Vetenskaps- och vitterhetssamhället i Göteborgs musikpris.

Lyssna

Ljus och mörker: Den stora sorgen

Frozen waters